Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:
  • відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей;

  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону;

  • технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність;

  • забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організоване безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню; щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розклад окремо відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі сестра медична старша оцінює якість її приготування, в її присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

В закладі дошкільної освіти здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою та керівником ЗДО. Результати фіксуються у відповідних журналах контролю за організацією харчування згідно чинного законодавства. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад протягом дня. Бракеражною комісією закладу дошкільної осваіти здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Комірник та сестра медична старша ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Комірник планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестра медична старша веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Сестра медична старша контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху.

Керівник, сестра медична старша, вихователі груп закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ЗДО. Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп та харчоблоку щодня розміщується меню.

Кiлькiсть переглядiв: 227

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Назва страви

Вихід страв

Ккал

Різ.гр

Різ.гр

Понеділок

Сніданок

Молочна манна каша

Чай з цукром

Хліб з маслом вершковим

10. 00

Фрукти свіжі

Всього ккал

Обід

Суп картопляний з м'ясними фрикаделями(філе куряче)

Ліниві голубці з м'ясом ( філе куряче)

Компот з сухофруктів

Хліб житній , пшеничний

Всього ккал

Полуденок

Сирники в сметанному соусі ж 20 %

Какао з молоком

Всього ккал

Всього за день




200

180

30/5


250




200

170

180

40/50



120/25

180



350,6

58

110


125

643,6



187,2

290,4

110

266

853,6


374,3

139

513,3

2010,5

Вівторок

Сніданок

Сосиска відварна ( вищого ґатунок, 1 гатунок)

Яйцо варене

Овочі свіжі (огірок,помідор)

Гречана каша

Хліб з маслом вершковим сир твердий

Чай з лимоном і медом

Свіжі фруктовий 10.00

Всього ккал

Обід

Суп з рибними фрикаделями( філе морської риби хек.)

Вареники з картоплею

Овочі свіжі (помідор, огірок)

Кисіль з свіжих фруктів

Хліб житній

Всього ккал

Полуденок

Молочний суп з макаронними виробами

Кавовий напій на молоці

Хліб пшеничний

Печиво

Всього ккал

Всього за день





50

1/2

90

110

40/5/10

180/8

110




200

170

90

180

40



200

200

40

35





123

63

52,2

190,3

113,5

154,6

64,6

761,2



214

234,9

92,2

112,6

80,8

734,5


130

122

110

125,4

487,4


1983,1

Середа

Сніданок

Відварна картопля

Яйцо варене

Овочі свіжі(помідор , огірок)

Відварна сосиска(вищого ґатунку,першого ґатунку)

Какао з молоком

Хліб з маслом вершковим, сир твердий

Свіжі фрукти 10.00

Всього ккал

Обід

Борщ український

Котлета м'ясна з овочевим соусом (філе куряче)

Рисова каша

Овочі свіжі (помідор,огірок)

Компот з свіжих яблук

Хліб житній ,пшеничний

Всього ккал

Полуденок

Оладки з повидлом

Молоко кип'яче

Всього ккал


Всього за день





120

1/2

100

30

200

30/5/5

250



200/20

80

110

100

180

40/50



150/15

200





177,6

63

57,4

79,8

154

138,4

125

795,2


140,3

191,3

189,6

57,4

74,1

161,4

814,1


437

126


563


2172,3

Четвер

Сніданок

Котлета рибна в томатному соусі(філе морської риби)

Вівсяна каша

Овочі свіжі(помідор,огірок)

Чай з медом

Хліб з маслом вершковим , сир твердий

Сік фруктовий 10.00

Всього ккал

Обід

Суп з галушками картопляний

Печеня по-домашньому з м'ясом(філе куряче варене)

Овочі свіжі (помідор, огірок)

Кисіль фруктовий

Хліб житній, пшеничний

Всього ккал

Полуденок

Сирники в сметанному соусі (ж 20 %)

Какао з молоко

Всього ккал

Всього за день










120

150

100

180/10

40/5/10

100



200

170

90

180

40/40



140

180








165

246

57,4

154,6

122,2

58,2

803,4


234,5

290,9

50,6

102,6

161,4

840


312,2

139

451,2

2094,6



П'ятниця

Сніданок

Відварні макарони

Сосиска варена(вищого ґатунку , першого ґатунку)

Яйцо варена

Овочі свіжі (огірок, помідор)

Чай з медом

Хліб з маслом вершковим , сир твердий

Сік фруктовий 10.00

Всього ккал

Обід

Суп з гороховий

Картопля відварна

котлета м'ясна ( філе куряче)

Овочі свіжі ( помідор,огірок)

Кисіль з сухофруктів.

Хліб житній, пшеничний

Всього ккал

Полуденок

Молочний рисовий суп

Кавовий напій на молоці

Печиво

Всього ккал

Всього за день











150

30

1/2

80

180/5

30/5/10

140



200

150

100


170

40/50



200

200

35













205

189,2

63

45,2

57,6

138,4

81,4

864,2


232

233,3

120

128

266


979,3


191

142

125,4

374

2217,5